Vasser logo
Book Cover Why We Sleep Matthew Walker

Hvorfor sover vi?

Dette er et spørsmål som har surret rundt i hodet i lang tid og noe som til slutt fikk meg til å lese boken «Why we sleep» av Matt Walker. Jeg er absolutt ingen søvnekspert, men ønsker allikevel å dele noen tanker rundt temaet. Jeg håper dette kan inspirere flere enn meg selv til å legge tilrette for en god natt søvn.


Hvorfor er søvn viktig?

Søvn er viktig for at vi mennesker skal ta til oss erfaringene vi gjør hver dag og det er viktig for både den mentale- og fysiske helsen vår. Nok søvn gjør oss mer produktive, kreative, vi tar bedre beslutninger og får bedre immunforsvar, samt mange andre fordeler. Riktig søvn er med på å gjøre oss til den beste versjonen av oss selv, holde oss friske og balanserte.
For lite søvn derimot er skadelig og gir deg et dårligere utgangspunkt for å gjennomføre daglige gjøremål og nå målsettinger. Hvorfor prioriteres da ikke søvn høyere av flere?

Hva gjør lite eller dårlig søvn med kroppen vår?

Lite søvn er med på å senke immunforsvaret, gjør oss mindre tålmodige og mer mottakelig for negative følelser. Lite søvn gjør at vi tar dårligere beslutninger, blir syke og i værste fall havner i situasjoner vi helst ikke vil være i. Det fører også til at vi ikke tar til oss kunnskap like godt og vi får vanskeligheter med å konsentrere oss. Lite søvn kan også være en av årsakene til at vi spiser mer enn kroppen trenger.

Samfunnet og søvn

Søvnbehovet er individuelt for hver person, men i snitt kan man si at en person trenger ca. 8 timer med søvn hver dag. Noen sovner tidlig på kvelden mens andre sover lenge om morgenen. I dagens samfunn er ikke dette veldig godt ivaretatt. Vi må tilpasse oss skole, arbeidsgiver og fritidsaktiviteter. Alle aktiviteter er lagt opp uten å tenke på om vi får nok søvn eller ikke. Dette er vårt eget ansvar. Om alle viste hvor viktig søvn er for hode og kropp ville nok mange levd livene sine annerledes. Arbeidsgivere ville vært mer fleksible, og skolene ville tatt mer hensyn til barna. Slik er det ikke per dags dato, noe som betyr at vi selv må ta mer ansvar for å få nok søvn, hver dag, hver uke, hele året. Det hjelper ikke på helsen å ta igjen tapt søvn i helgene, tapt søvn er tapt søvn. Det beste er å få til en stabil og konsekvent søvn-rytme som man gjennomfører hver eneste dag. For lite søvn koster mennesker og samfunnet store summer hvert eneste år.

Hva kan arbeidsgiver gjøre for å tilrettelegge for nok søvn?

Som arbeidsgiver er det viktig å forstå mennesker og våre grunnleggende behov. Søvn er et så viktig behov at det burde prioriteres på lik linje som andre helsefarlige tiltak. Hvis bedre søvn fører til lavere sykefravær, økt effektivitet, mer tilstedeværelse og bedre beslutninger. Ja, da burde du som arbeidsgiver absolutt legge tilrette for at dine arbeidstagere får den søvnen de trenger, om du har mulighet til det. Et konkret tiltak man kan gjøre er å tilpasse arbeidstiden slik at den tar mer høyde for de forskjellige mennesketypene. Arbeidsgiver kan for eksempel ha en mindre kjernetid midt på dagen for møter og diskusjoner, så kan de gjøre det valgfritt for arbeidstager om man ønsker å ha resten av arbeidsdagen før eller etter kjernetiden.

Hva gjør Vasser for å tilrettelegge for bedre søvn?

I Vasser ønsker vi å være en arbeidsplass som ivaretar disse forskjellene. Vasser vil ta hensyn til at vi mennesker er forskjellige og har forskjellige behov. Vi vil være fleksible og vi mener man vil bli mindre stresset i hverdagen om alle er enige om veien og målet til selskapet. Med et felles mål og felles verdier skaper man bedre løsninger.
Vi vil oppfordre våre ansatte til å prioritere søvn, men vi kan ikke tvinge de. Vi vil oppfordre til aktivitet, godt kosthold, trening og avkobling og på best mulig måte tilrettelegge for dette. Ved å ha en mindre kjernetid (kl 10-14) midt på dagen åpner vi opp for å imøtekomme søvnbehovene til flere mennesketyper. Vi utfordrer deg til å gjøre det samme!

Hva kan jeg selv gjøre for å sove bedre?

Under får du 12 tips som kan hjelpe deg på veien til å sove bedre.

12 tips til bedre søvn

  1. Stabil og konsekvent søvn-rytme. Dette er det aller viktigste tipset til god søvn.
    Legg deg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene. Du klarer ikke å hente igjen søvn i helgene.
    Sett alarmen på sengetid fremfor når du skal stå opp. Så husker du når du skal legge deg.
  2. Trening er veldig bra, men ikke for sent på dagen.
    Prøv å trene minst 30 minutter hver dag, men ikke senere enn 2-3 timer før du skal legge deg.
  3. Hold deg unna koffein og nikotin i god tid før leggetid.
    Kaffe, Cola, utvalgte teer og sjokolade inneholder stimulerende koffein og kan ta opp til 8 timer å kvitte seg med for kroppen. En kopp med kaffe kan derfor gjøre det vanskeligere for deg å sovne på kvelden. Nikotin gjør at røykere sover veldig lett og våkner opp tidlig på morgenen på grunn av nikotin-avhengighet.
  4. Hold deg unna alkohol før du skal legge deg.
    Alkohol kan kanskje få deg til å føle deg mer avslappet, men ødelegger den dype søvnen og søvnkvaliteten du trenger. Du sover lettere og det er større sjanse for at du våkner opp i løpet av natten.
  5. Ikke spis store måltider og mye drikke rett før du skal legge deg.
    Lett kveldsmat er innenfor, store måltider kan påvirke fordøyelsen. Mye drikke gjør at du må oftere på toalettet og avbryter søvnen.
  6. Om mulig, hold deg unna medisiner som kan påvirke søvnen din.
    Medisiner for hjerte, blodtrykk og astma kan påvirke søvnen, samt medisiner for influensa, allergener og flere. Ta kontakt med legen din eller nærmeste apotek og hør om noen av medisinene du tar påvirker søvnen din og om de eventuelt kan tas tidligere på dagen.
  7. Prøv å unngå en liten lur etter klokken 15 på dagen.
    En lur kan hjelpe til med å ta igjen litt tapt søvn natten før. Men den kan også gjøre det vanskeligere å sovne på kvelden.
  8. Bruk timene før du skal legge deg til å roe ned.
    Ikke planlegg så mye i løpet dagen at du ikke rekker å roe ned før du skal sove. Les en bok eller hør på musikk, noe som er naturlig beroligende for kroppen.
  9. Ta en varm dusj eller bad før du skal legge deg.
    Når kroppstemperaturen synker etter en varm dusj kan dette være med på å gjøre deg søvnig og få deg til å sovne raskere.
  10. Hold soverommet mørkt, kaldt og uten forstyrrelser.
    Fjern alt som kan forstyrre deg i å sovne eller å sove. Lyder, sterkt lys, ukomfortabel seng og for varmt rom er faktorer som påvirker søvn. Du sover bedre om temperaturen på soverommet er senket og litt kaldere. TV, mobiltelefon og data kan også være forstyrrende elementer som ødelegger for søvnen din. Få deg en god madrass, pute og dyne som gjør det godt å legge seg. Sett vekkerklokken slik at du ikke ser den.
  11. Få nok dagslys i løpet av dagen.
    Prøv å være ute i naturlig dagslys i minst 30 minutter hver dag. Om mulig, stå opp med solen eller bruk sterkt lys på rommet når du våkner. Senk belysning i hele huset på ettermiddagen og kvelden slik at kroppen forbereder seg på natten.
  12. Ikke ligg for lenge våken i sengen.
    Hvis du fortsatt ligger våken i sengen etter 20 minutter og føler angst eller uro, stå opp og gjør noen avslappende aktiviteter til du føler deg trøtt. Angsten for å ikke sove kan gjøre det vanskeligere å sovne.


Kilde: «Why We Sleep» av Matthew Walker.


Les også

4 tips til en mer bærekraftig nettløsning

3 gode grunner til at selskapet burde ha en egen nettløsning